<!--[if gte mso 9]><xml>
1. IŞIK VE SICAKLIK AYARI
Bitkiniz ne kadar fazla güneş ışığı alırsa, zamanla o kadar çok susar. Bunun birkaç nedeni vardır, en büyük nedeni, bitkilerin terleme adı verilen bir süreçte en fazla suyu kullanmasıdır ve terleme hızı bitkinin aldığı güneş ışığı miktarına bağlıdır ve onunla birlikte artar.
Böylece bitkiniz ne kadar doğal ışık alırsa o kadar fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Bir süreliğine uzak kalacağınız ev veya ofisinizdeki bitkilerin solmasını engellemek için, onları doğal ışık kaynaklarından biraz daha uzağa taşıyabilirsiniz. Bitkilerinizi odanın ortasına yerleştirin, böylece pencerelerden gelen ısı ve ışık onları her zamanki gibi hızlı kurutmayacaktır. Güneş ışığı seven bitkiler olsa bile, ideal ışık isteğinden daha düşük ışıkta bir veya iki hafta yaşayabilirler. Geri döndüğünüzde, bitkilerinizi normal yerlerine geri taşıyabilirsiniz.
İster evde ister uzakta olun, asla bir ev bitkisinin üzerinde veya yakınında klima çalıştırmayın. Bir klima, çoğu tropik bitkinin özlem duyduğu ısı ve nemi yok eder.
Tatildeyken Bitkilerinizi Nasıl Canlı Tutabilirsiniz? Bir hafta veya daha kısa bir süreliğine uzakta olmayı planlıyorsanız, ayrılmadan önce bitkilerinizi iyice sulamak yeterli olacaktır. Ev bitkileri yalnızca dinlenmiş su ile sulanmalıdır. Sulama işleminden sonra saksılarda bulunan fazla su boşaltılmalıdır; böylece saksı toprağı nemli olur, ancak bitkileriniz haşereleri çekebilecek veya kök çürümesine yol açabilecek bir su tabağında oturmaz. Bunun yalnızca haftada bir veya daha fazla sulanması gereken bitkiler için gerekli olduğunu unutmayın. Kaktüs, Paşa Kılıcı, Drasena türleri gibi kuraklığa dayanıklı ev bitkileriniz, susuz bir veya iki hafta boyunca sağlıklı kalacaktır.
Bitkilerinizden ayrılmadan önce onları tatile hazırlamanın birkaç yolu var. Yolculuğunuzun uzunluğuna ve bitki çeşitliliğine bağlı olarak aşağıdaki ipuçlarından sizin için uygun olanı deneyebilirsiniz.
1. Toprak nemi koruma:
Kuru toprağı iyice ıslatmadan önce, nemi tutmaya yardımcı olmak için bitki toprağının üstüne lav taşı, küçük taneli çakıl taşı veya nemli bir gazete koyabilirsiniz. Bu, toprağın daha uzun süre nemli kalmasına yardımcı olacaktır.
2. Sera oluşturma:
Bitkinizi iyice sulayın ve ardından bitki gövdesinin altına kadar uzanan şeffaf bir örtü ile üstünü örtün ve derme çatma bir sera oluşturun. Bol hava sirkülasyonu sağlamak için kullandığınız materyale delikler açın. Örtüyü yapraklardan uzak tutmak için çubuklar kullanın. Oluşturduğunuz seranın hiçbir yaprağa dokunmadığından emin olun.
3. Çakıl tepsisi:
Tepsiye biraz çakıl koyup, taşları geçmeyecek şekilde su eklemeli ve bitkilerinizi bu çakılların üzerine oturtmalısınız. Çakıl taşları bitkiyi su üstünde tutar ve böylece bitkinin kökleri sürekli suda kalmaz. Tepsideki su buharlaştıkça da havadaki nem oranı artacaktır.
Bitkilerin nem ihtiyacı hakkında daha fazlası için, ilişkili yazımızı okuyabilirsiniz: